ciri-ciri doa dimakbulkan…


assalamualaikum wbt,

alhamdulillah….akhirnya di beri sedikit kesempatan untuk berkongsi sedikit ilmu dengan semua…

masa-masa yang sibuk sebelum ini sangat-sangat disyukuri, saya telah dapat berkenalan dengan seorang ilmuan agama serta dapat berkongsi pengetahuan dengan beliau…orang yang dimaksudkan ialah alfadhil ustaz Ismail bin Che Ku, ketua jabatan pengajian Islam, Maktab Perguruan Islam, B.B. Bangi…

teringat tazkirah yang diberikan menyentuh kepada ciri-ciri doa di makbulkan…saya sekadar berkongsi ilmu dengan sahabat-sahabat yang membaca, mudah-mudahan kita beroleh manfaat dan menyebarkan kepada yang lain…

terdapat 3 ciri yang di sampaikan di dalam tazkirahnya…

  • pertamanya : bertawassul dengan perbuatan baik yang kita lakukan….

-yang dimaksudkan disini ialah kita menyebut mengenai amal kebaikan yang pernah kita lakukan di dalam kehidupan kita untuk memohon sesuatu daripada Allah..(tetapi janganlah pula kita asyik menyebutnya kepada manusia, -dikhuatiri bertukar menjadi takbur serta riya’)

contoh yang boleh dibawa ialah satu kisah ketika mana 3 orang pemuda yang terperangkap di dalam sebuah gua…seorang yang pertama berdoa ; ya Allah, aku pernah dipujuk untuk menjual kambing tuanku tanpa pengetahuannya dengan harga yang mahal, tetapi aku menolaknya kerana takut kepada Engkau, ya Allah..maka dengan perbuatanku itu, bukakanlah pintu gua ini..(pintu gua terbuka sedikit)

seorang yang kedua berkata; ya Allah, suatu hari aku pernah pulang lewat dari bekerja dan ibubapaku telah tidur..kebiasaannya aku memberi mereka minum susu sebelum mereka tidur, namun aku tidak sanggup mengejutkan mereka untuk bangun dan minum walaupun ketika itu, anak-anakku sedang menangis meminta susu itu. aku bertekad untuk menunggu ibubapaku bangun dan minum dahulu kemudian barulah anak-anakku. Ya Allah, dengan perbuatanku itu, maka Engkau bukakanlah pintu gua ini…(juga terbuka sedikit)

dan seorang yang ketiga kemudian berdoa ; ya Allah, suatu ketika aku pernah di ajak berzina dengan saudara perempuanku dan aku hampir-hampir sahaja melakukannya..namun ketika aku terlalu hampir melakukannya, aku tersedar dan menjadi takut lalu bertaubat kepadaMu, ya Allah..maka dengan perbuatan ku itu, bukakanlah pintu gua ini…(maka pintu gua itu terbuka dan mereka dapat keluar dengan selamat..)

  • kedua : dengan menyebut nama-nama Allah (asma’ al-husna)

-apabila memohon kepada Allah, sedarilah kita adalah hamba yang meminta daripada Pencipta yang Lebih Kuasa, maka sebutkanlah nama-nama Allah yang mulia yang mana jua adalah sifat-sifatNya.

contohnya adalah ketika kita memohon keampunan daripadaNya, maka sebutkanlah ya Ghafur ya Rahim (sekadar misalan), kerana kita sedia maklum akan kekuasaan Allah serta ilmunya yang mana jika dikumpulkan setiap air di lautan untuk dijadikan tinta buat menulis ilmuNya, nescaya tidak akan cukup..begitulah juga tanda kebesaran Allah..

maka di sini terdapat sedikit galakan buat para sahabat untuk kita mengenali nama-namaNya..janganlah sekadar menyebut di dalam nasyid tetapi tidak memahaminya..

  • ketiga : bertemu dengan rojulun solih (para ilmuan)

yang dimaksudkan dengan rojulun solih ialah orang-orang alim ulama’ ataupun dalam bahasa mudahnya ialah para ilmuan. Saya suka untuk menyebut di sini akan ciri-ciri ilmuan antaranya :

  1. ilmu yang bersanad : ertinya dia mengetahui daripada mana datangnya ilmu yang dipelajari dan bukan sekadar daripada pembacaan sahaja. bahkan dia mengenali latarbelakang penulis serta gurunya..sehingga ada para alim ulama’ yang sanadnya sampai kepada Rasulullah S.A.W..
  2. beramal dengan ilmunya : beliau tidak sahaja mempelajarinya, tetapi juga beramal dengannya.
  3. menyampaikan : maka setelah beramal dengan ilmunya, dia juga menyebar serta mengajarkan ilmu tersebut kepada orang lainnya.

apabila kita berkesempatan bertemu dengan para ilmuan, maka mintalah padanya untuk mendoakan kita ataupun berdoa bersamanya dan mengaminkan bersamanya..tetapi jangalah kita beranggapan bahawa mereka yang berkuasa, tetaplah yakin bahawa yang memberi dan mengambil hanyalah Allah S.W.T..

semoga Allah memperkenankan doa kita dan memberi ketetapan hati pada kita di atas jalanNya untuk terus berada di atas jalanNya..

saya berharap dengan gembiranya saya menulis di ruangan ini, para sahabat juga akan gembira membacanya..semoga Allah tidak mengambil nikmat ini daripadaku untuk terus cintakan ilmu…dan semoga semua saudara kita yang sedang berjuang di Tanah Arab, diiringi doa kita..berjaya menumpaskan musuh Allah…ameen..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: